Cultura

Història de Ses Salines

La comarca del sud de Mallorca, fàcilment abordable, fou ocupada pels primers homes i dones que travessaren la mar Mediterrània. Es creu que fou a la primera edat de bonze quan vingueren els primers habitants a l’illa. Cap al 1300 aC. Mallorca va viure la invasió dels pobles Talaiòtics, una cultura guerrera pròpia de l’illa de Mallorca i la veïnada Menorca, que perduraria fins a la dominació romana. D’aquesta època en queden molts vestigis, com per exemple el poblat talaiòtic de Els Antigors, un dels més grans coneguts de la literatura científica a Mallorca, ja que fou excavat per Colomines als anys 20. Les salines de Sa Vall, a la Colònia de Sant Jordi, són les segones més antigues del món (s. IV a.C.), ja que la seva explotació fou iniciada pels mercaders púnics. La sal va continuar essent el principal motiu d’interès pels romans, bizantins, àrabs i cristians. Aquestes mateixes fonts salineres per la seva importància explicarien l’origen etimològic del municipi. La seva extracció encara es realitza avui en dia amb els mètodes tradicionals durant el mes d’agost.

Monument de Ses Salines Mallorca

Monuments

Els Antigors

Quan arribem als Antigors, el primer que trobem és el majestuós talaiot conegut com Sa Talaia Joana, que conserva la seva entrada, el seu passadís i diversos tambors de la columna central, un en el seu lloc i l’altre en ruïnes. La seva imponent alçada el situa entre els grans talaiots de Mallorca. A prop del talaiot, podem observar un tram de muralla d’uns 25 m de llargada que arriba a una de les portes del poblat. La porta conserva el llindar i l’estructura interior de la muralla es troba en bon estat.

Dins del poblat, el monument més interessant és el segon talaiot excavat. No conserva la monumentalitat del primer, però és buit, conserva el corredor, malgrat que descobert, i té en el seu interior la base de la columna. La resta del poblat consta de clapers, alguns d’ells cobrint antics monuments, però de poc interès. Horari i accés: Obert tot l’any. Des de Ses Salines, avancem pel carrer des Torrent en direcció sud-est per sortir del poble. Abans d’haver recorregut 1 km, a l’esquerra, trobarem el jaciment. De fàcil accés i sense restriccions específiques.

Aquest edifici és la primera església de Ses Salines, construïda el 1644. Amb el pas del temps, es va tornar insuficient a causa de l’augment de població a la zona. La seva façana clàssica compta amb una petita rosassa que dóna a la Plaça Sant Bartomeu. Actualment, no s’utilitza per a serveis religiosos, sinó que s’ha convertit en un edifici cultural que acull exposicions d’art, conferències i també funciona com a oficina de turisme.

Isla de na Guardis en Colònia de Sant Jordi Mallorca

Altres monuments d’interès

A la Colònia de Sant Jordi també hi ha restes púniques a l’illa de Na Guardis i embarcacions romanes prop de la costa. A més, hi ha tres monuments d’arquitectura militar: l’edifici fortificat del segle XV, anomenat s’Estany, situat al costat de la salinera; la torre de vigilància del segle XIV de s’Avall; i la torre de Ca’n Barbarà, al costat de l’Església Parroquial.

Fires & Festes

Benvinguts a les Festes i Fires de Ses Salines, un poble situat al sud de Mallorca, que ofereix emocionants celebracions durant tot l’any. Destaquen les festes de Sant Antoni, Sant Jordi, la Fira de la Sal, Sant Joan, Festes de la Colònia i Sant Bartomeu el 24 d’agost. Aquestes festivitats reflecteixen la rica cultura i història d’aquesta localitat. Des de les tradicionals cercaviles fins als espectacles de música en viu i les activitats artístiques, hi ha alguna cosa per a tothom. No us perdeu l’oportunitat d’immersió en la cultura d’aquest poble i gaudiu de les seves festes i fires úniques.

Sant Antoni - 16 i 17 de Gener

A mitjans de gener, Sant Antoni fa la seva arribada al poble. Dia 16 de gener, a primera hora del vespre, la Colla de Dimonis Maria Enganxa i l’agrupació de dimonis i dimonions encenen foguerons per tot el poble. El més tradicional és sopar torrant carn, embotits i pa al caliu del fogueró. Al dia següent, el dia 17 de gener, tenen lloc les Beneïdes, una desfilada de persones, animals i carrosses que el capellà beneeix al seu pas.

Sant Jordi - 23 d’Abril

Cada any, al llarg del mes d’abril, la Colònia de Sant Jordi celebra les festes en honor al seu patró, Sant Jordi. Durant més d’una setmana, el poble organitza diverses activitats com exposicions, concerts, merccadets de productes tradicionnals, concursos de dibuix i fotografia, entre altres.

Fira Espectacle de 1 de Maig

La Fira Espectacle del Primer de Maig és una cita obligada per a tots els saliners així com per a qualsevol visitant que aquests dies es trobi a la zona. Aquesta tradició ben arrelada al calendari festiu de Mallorca està organitzada per l’Ajuntament de Ses Salines amb la col·laboració de particulars, voluntaris, col·lectius i associacions, que any rere any s’hi impliquen.
 
La Fira Espectacle indica també l’inici del bon temps: és per això que els carrers de Ses Salines es converteixen durant unes tres setmanes en el centre firer de l’illa amb una gran quantitat i varietat de productes, amb especial èmfasi en els més artesanals, tot combinat amb la gastronomia diversa i pròpia, això com en una àmplia oferta d’oci i lleure per a totes les edats.
Destaquen les activitats i espectacles per a infants, mostres de cuina, el mercat artesanal del diumenge, i, com no pot ser d’altra manera, el Gran Espectacle Eqüestre de dia 1 de maig.

Sant Joan - 23 de Juny

La nit de Sant Joan, el 23 de juny, a la Colònia de Sant Jordi es celebra l’impressionant Correfoc de Cala Galiota, un espectacle màgic ple de llum i foc on els dimonis, figures tradicionals del folklore mallorquí, ballen al costat del mar al ritme dels tambors de la batucada. Després, és hora de gaudir i ballar a la Tradicional Revetlla de la nit de Sant Joan.

Festes d’Estiu de la Colònia - Finals de Juliol

Les festes d’estiu de la Colònia de Sant Jordi són una oportunitat per gaudir de diversió per a totes les edats. Tant les famílies com els amics poden gaudir d’aquestes festes plenes d’emocionants esdeveniments. Des dels esdeveniments esportius, que ja són un referent a Mallorca, fins a la Revetlla, les activitats culturals, la música i molt més. És un moment perfecte per a reunir-se i celebrar junts amb els éssers estimats. La Colònia de Sant Jordi ofereix una gran varietat d’opcions per a tothom. No et pots perdre aquestes festes plenes de diversió i entreteniment durant l’estiu.

Sant Bartomeu - 24 d’Agost

A finals d’agost, s’acosta la celebració de Sant Bartomeu, el patró del municipi. El poble s’omple d’alegria i els sons de les xeremies omplen l’aire. Les festes de Ses Salines ofereixen una gran varietat d’activitats, on l’esport i la cultura tenen un paper destacat. L’esdeveniment més esperat és la Festa del Cavall, així com les emocionants corregudes de joies, on els joves desafien el temible Dimoni Vell.
Cada any, l’últim dissabte d’agost, Ses Salines celebra la Festa del Cavall, una desfilada eqüestre plena d’emoció i tradició. És una cita ineludible dins de les Festes de Sant Bartomeu i és reconeguda arreu de Mallorca. El so del flabiol, els cavalls trotant amb elegància i un públic entusiasta són els protagonistes d’aquest esdeveniment tan especial.

ArtinSal - Primer cap de setmana d’Octubre

L’art inunda els principals carrers i places de Ses Salines a principis de tardor. L’ArtinSal és una mostra d’art multidisciplinar on hi té cabuda un gran ventall de disciplines artístiques: pintura, escultura, gravat, fotografia, música, dansa, performance, videoart… Un esdeveniment que comença l’horabaixa amb activitats pels més petits i que continua fins a les 12 de la nit i que compta amb la participicació de més d’un centenar d’artistes.