Municipi

Coneix Ses Salines i la Colònia de Sant Jordi

Ses Salines es troba situat a la part sud de l’illa de Mallorca, a 54km de Palma. Aquest municipi mallorquí pertany a la comarca del Migjorn. Conté, a més de la capital municipal, el nucli turístic costaner de la Colònia de Sant Jordi, el llogaret de Ca’s Perets i les salines de Sa Vall.

El nostre terme municipal ocupa la part meridional de l’illa; té forma triangular i dos dels seus costats es trobem banyats per la mar. El terreny forma successives ondulacions que li donen una agradable topografia; petit turos aquí i allà s’aixequen i entre ells es formen planures fèrtils amb nombrosos horts i ametllers. La costa té precioses cales i un antic port, avui la Colònia de Sant Jordi.

El poble es troba sobre un altiplà que li dóna una situació excepcional. Des d’allà podem contemplar la vorera del mar i l’illa de Cabrera juntament amb els seus illots.

El municipi de Ses Salines és un dels llocs amb més encant que ens podem trobar a l’illa. Un d’aquells indrets diferents que mereixen ser visitats si optam per viatjar a Mallorca.

Fou batejat com “Ses Salines” en honor als nombrosos estanys per elaborar sal que es trobaven al municipi. Les salines de s’Avall es trobem a 7km del poble de Ses Salines, a la Colònia de Sant Jordi, i són considerades de les més antigues del món ja que daten de l’època de dominació romana. Una de les peculiaritats és que encara se’n extreu sal de forma artesanal.

Un lloc amb Història

Tal i com passa a molts d’emplaçaments de caire més històric de Mallorca, els orígens de Ses Salines es remunten a l’època de dominació musulmana -almenys aquells dels quals es té constància escrita-, quan la zona era una alqueria on es practicava l’agricultura. També hem de recordar que en aquest municipi sempre hi ha hagut un constant flux humà, ja que les salines que li donen nom causaven la presència regular de grups de treballadors acompanyats de les seves famílies.

Les pràctiques artesanals de recollida de la sal daten de l’època romana, malgrat altres pobles de la història també han deixat la seva empremta a Ses Salines. El comerç causà que el municipi també comptés amb assentaments cartaginesos i els vaixells fenicis es deixessin veure per la zona en el seu moment. Un lloc ric en història. Un lloc estimat i visitat des de sempre.

La Colònia de Sant Jordi pertany al terme municipal de Les Salines (aquest nom prové de les mateixes salines utilitzades ja per els romans que es trobaven a la Colònia) i està situada al sud-est de l’illa, entre els pobles de Campos i Santanyí. Aquesta localitat nasqué com un petit port de pescadors i actualment és una coneguda zona turística.

La zona costera de la Colònia de Sant Jordi, amb els seus petits illots i les seves meravelloses platges de suau arena i bella vegetació es troba banyada d’unes cristal·lines aigües per al delit dels seus visitants. Aquesta localitat es troba delimitada a ambdós costats  per platges. Té algunes de les platges més emblemàtiques de l’illa de Mallorca, Es Dolç i Es Carbó, extenses, amb fina arena, aigües cristal·lines i blaus com del Carib.

Punts d’interès

Excursió a l’illa de Cabrera

Compta amb un port esportiu des d’on surten excursions a diari a la propera illa de Cabrera per a visitar el Parc nacional Marítim Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera.

Centre d'interpretació de Cabrera a la Colònia de Sant Jordi

El Centre d’Interpretació sobre el parc nacional de Cabrera es troba a la Colònia de Sant Jordi que és geogràficament el punt més proper a l’illa de Cabrera. En el Centre d’Informació Turística, s’obté la documentació necessària per a la seva visita al parc nacional, per a conèixer tota la història de Cabrera i valorar totes les riqueses dels seus voltants.

Amb la seva visita, poden conèixer totes les espècies marines i terrestres que viuen a l’arxipèlag de Cabrera així com el que suposà la seva història per a la cultura mediterrània.

A l’edifici principal del Centre d’Interpretació es presenta a més a més una mostra d’un «talaiot», un megàlit autòcton de la protohistòria de Mallorca i Menorca.

Ses Salines

Les Salines de Sa Vall o de la Colònia de Sant Jordi són les segones més antigues del món (segle IV a.C.), ja que la seva explotació fou iniciada pels mercaders púnics. La sal continuà essent el principal motiu d’interès per als romans, bizantins, àrabs i cristians. Aquestes mateixes fonts salineres per la seva importància poden explicar l’origen etimològic del municipi. La seva extracció encara es du a terme, amb els mètodes tradicionals, durant el mes d’agost. Constitueixen un fràgil i valuós ecosistema protegit formant part clau de l’àrea natural Es Trenc-Salobrar de Campos.